Het Strijkkwartet met Laura van der Stoep en Saskia Viersen
Het Strijkkwartet & Collega’s in Het Concertgebouw. Mozart Sinfonia Concertante

 

Zondag jongstleden was het zo ver; ons concert in de kleine zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam.
Net als vorige keer voor een afgeladen zaal; iets aparts! De warmte van het applaus, de sfeer; onovertreffelijk… Mijn collega’s van Het Strijkkwartet rouleerden van ensemble naar hun plek in de spotlights; uniek! Er werd zelfs van instrument gewisseld. Laura van der Stoep speelde viool in de eerste twee werken en daarna ging zij over naar altviool om hier na de pauze mee te soleren in de Sinfonia Concertante van Mozart met violist Saskia Viersen. Julia Rusanovsky en Anita Jongerman speelden het Bach concert voor twee violen. Daarna speelde externe solist Maya Fridman het celloconcert van Vivaldi in b klein. De twee hedendaagse cellowerken van G. Sollima en M. Bignone vielen ook heel goed bij het publiek. Je kunt horen dat het de hedendaagse muziek is welke Maya tot nu toe het meest vertegenwoordigt. Zelf hoop ik dat ze na zondag vaker gaat voor het klassieke repertoire; ze speelt met DNA, alsof iets nieuw is, zo fris en met fantasie. Niet gestoord door wat er van haar interpretatie verwacht wordt.

Net als ons vorige concert, De Vier Jaargetijden met Rosanne Philippens, was ook dit een initiatief van mij persoonlijk. Met liefde heb ik alles geregeld van datum, musici, fotomateriaal via fotograaf Brendon Heinst, tot bladmuziek, parkeervergunningen en bloemen toe.  Dit keer wilde ik vooral mijn collega’s in de spotlights zetten; dat verdienen zij. 

De enthousiaste reacties van vrienden, familie, collegae musici en wildvreemde bezoekers die mij mailden geven mij het idee dat we een prachtig bevlogen concert hebben gegeven. 

Graag tot een volgende keer!

Scarlett Arts, celliste van het Strijkkwartet

Leave a Reply